Biljard Stockholm city - Spela biljard i vår biljardhall / lounge

 Biljard & biljardtävlingar!

På Ballbreaker kan du spela biljard i en miljö som avsevärt skiljer sig mot en traditionell biljardhall i Stockholm. Istället för slitna dukar, krokiga köer och en solkig heltäckningsmatta får du ”full size” Brunswickbord i tävlingsklass och material som gör det möjligt att prestera på topp. Allt detta är placerat i vår anläggning på Kungsholmen, där du självklart kan roa dig med våra andra aktiviteter också. Vi har det bästa receptet för en lyckad kväll - spela biljard, ta en bit mat i restaurangen och kanske gå till baren för att diskutera ert avslutade biljardparti.

Biljard genom historien

Spelet biljard har sitt ursprung i Frankrike med anor så långt bak som till 1100-talet. Då var utrustningen enkel och man spelade med en stav och boll, med målet att knuffa eller stöta bollen till en bestämd plats. Det var först under 1600-talet som biljard började uppmärksammas på riktigt, och under 1700-talet ser vi hur den moderna formen av biljard började ta form.

Spelarna kom bland annat på att det var mycket enklare att vända på sina träkäppar och använda den smalare delen av käpparna när biljardbollarna låg vid vallarna. En klar förbättring jämfört med att med en tjock träkäpp knuffa runt bollarna på borde. Spelet brukar ibland kallas fattigmansschack, vilket är lite konstigt om man jämför pris på biljardbord och schackbräden.

Olika grenar inom biljard

Biljard brukar delas in i tre grenar: Carambole, Snooker och Pool. Här nedan kan du läsa mer om varje gren.

Carambole
Ett carambole-bord saknar hål och i den vanligaste varianten – trevallars – ska du istället träffa de två bollarna på bordet samt valla bollen tre gånger i varje stöt. Det spelar ingen roll hur ordningsföljden ser ut när du träffar bollarna, och du får 1 poäng för varje korrekt stöt. Gör du en perfekt stöt så får du fortsätta att spela, men misslyckas du så övergår stöten till din motspelare. Du vinner en match genom att uppnå ett visst antal poäng, ofta runt 40, som man har bestämt i förväg. Bollarna som används för Carambole är lite större och tyngre en de klassiska biljardbollarna.

Snooker
Snooker är en förhållandevis ny biljardform och dess popularitet tog fart i och med TV-sändingar av sporten under 1970-talet. Snooker spelas på ett mycket större bord än traditionell pool och i spelet används sammanlagt 22 bollar.

Spelets namn, snooker kommer ursprungligen från det engelska begreppet, ”snookrad” vilket kan översättas till lurad eller ställd. Det är ett särskilt trick spelaren kan göra för att få sin motståndare att begå misstag. Väldigt förenklat går spelet ut på att du, i en viss ordning, ska sänka de olikfärgade bollarna som ger olika poäng.

Pool
Pool är egentligen inget spel utan ett samlingsnamn för en rad olika spelformer. Vanliga spelformer är 8-ball och 9-ball, men spelets närvaro på pubar har gjort att det utvecklats många egna varianter av spelet. Vissa varianter har blivit populära och spridits och andra har endast levt kvar lokalt eller försvunnit. På Ballbreaker fokuserar vi på pool. Är du nybörjare kan våra aktivitetsvärdar hjälpa dig att förklara regler, taktik och grundläggande teknik för hur du gör en bra stöt – något som du sedan kan slipa på en livstid. Ska du spela biljard i Stockholm är Ballbreaker helt klart det bästa alternativet. Visst är kombinationen biljard och bar oslagbar?

Biljardutrustning

Har du och dina vänner har bestämt er för att spela biljard i Stockholm hos oss på Ballbreaker? Vad roligt! Men har du egentligen koll på vilken utrustning som krävs för sporten utöver biljardbollarna och bordet? Imponera på polarna genom att ha stenkoll på vilken utrustning som används till vad. Läs mer i vår guide här nedan.


Köer
Biljardkön är själva käppen som används för att stöta runt bollarna. Den är 150 cm lång och spetsen på biljardkön är tillverkad i lönn. Den bakre delen brukar ofta vara vackert utformad och dekorerad i olika sorters träslag, men kön kan också göras i andra material som till exempel glasfiber.

KrattaEn spelare använder krattan när hen inte når fram till bollen på egen hand. Man kan säga att den finns till för att ersätta den vanliga handställningen som spelaren annars brukar ha. 

Triangel
Du som har spelat biljard tidigare har säkert koll på triangelns användningsområde och det är enkelt – använd triangeln när du ska lägga upp bollarna i en organiserad och tät form på bordet. En triangel kan även finnas i diamantform om ni spelar biljard med nio bollar.

Krita
Kritan använder du för att öka själva friktionen mellan köspetsen och bollen. Nuförtiden brukar köer ha en liten läderlapp fastsatt på köspetsen för bättre friktion men innan det infördes var kritan extra viktig.

Biljardtävling med företaget

Vi anordnar biljardtävlingar i olika paketformer för både privata sällskap och företagssällskap. Borden går också att hyra per halv- eller hel timme och bokas på plats eller via bokningen. Oavsett om ni är två stycken som vill spela en match, kanske med något gott i glaset, eller om ni är en större grupp ser vi till att ni får en grym kväll.